Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-подходящите мезета за червено вино

Най-подходящите мезета за червено вино

Хубавото вино върви с хубаво мезе. Тази народна мъдрост е спазвана от българите в продължение на векове. Червеното вино е една от любимите напитки на народа ни и техниката на производството му е усъвършенствана по нашите земи от зората на времето.

Естествено, за да се наслади човек на червеното вино в максимална степен, трябва да подготви небцето си с подходящата храна, като в същото време нейният вкус и аромат не бива да притъпяват тези на питието. Конкретно червеното вино си пасва в най-голяма степен с тежки храни. Става въпрос за говеждо месо, сирена, тестени изделия.

Така например, един от най-популярните традиционни български сортове вино – маврудът, сякаш е създаден да се комбинира с агнешка пържола, гарнирана със зеленчуци.

Мерлото пък си отива с печено пиле или патица. Подходящо е да се консумира с плато от сирена или с паста, която е залята със сос от сирена и кашкавали. Каберне совиньон, от друга страна, е плътно вино, което може да се съчетава с обилни ястия като печено агнешко и говеждо месо. Подходящо е за всички видове паста, поднесена с червени сосове. Това вино е единственото, което си отива с черен шоколад или изделия от тъмен шоколад.

Пино ноар с богатия си вкус и аромат е идеален вариант за по-сухи меса като пуешкото например. Хубавото при този вид вино е, че се съчетава изключително успешно с кремообразни, леки меки сирена, овесени питки. Сладкото вино портвайн е идеално за силни сирена с изразен мирис и аромат. Изпробвайте го и с тежки шоколадови десерти. Резонирането на вкуса им ще ви накара да погледнете на сладките изкушения от съвсем различен ъгъл.

За месни кулинарни изкушения на скара, изключително подходящо е плътното вино сира. То е идеален вариант за пържоли, плескавица и печени зеленчуци. Италианските червени вина като санджовезе гарнирайте с богати месни сосове за спагети или изпробвайте с пица пеперони.

Червените вина успешно се комбинират и с някои плодове като ябълките например.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати