Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вижте кои мезета са най-подходящи за бяло вино

Вижте кои мезета са най-подходящи за бяло вино

бяло вино

Краят на лятото е най-подходящото време за консумация на бяло вино. Денят е топъл, но не и горещ, вечерите захладняват и ни напомнят за предстоящата есен. Чаша бял ферментирал гроздов сок може да ви ободри, затопли и значително да намали мъката ви по отминалия отпускарски сезон.

Предварително охладена чаша, която е пълна с бистро, леко матово бяло вино, може да направи чудеса не само за вкусовите ни рецептори, но и за физическото и психическото ни състояние. Разбира се, стига да знаем как истински да се насладим на бялото вино, а не да го пием като вода, комбинирано с каквото ни попадне за мезе.

Подборът на подходящи храни, които да се съчетават с виното, може да е истинско изкуство. Идеята е мезетата да са така подбрани, че да подсилват вкуса и аромата му.

Основно правило за всеки, който разбира от вина, е, че бяло вино се пие, когато се консумира риба. Разбира се, това не означава, че ако искате да изпиете привечер чаша вино на балкона, трябва да хапвате морски деликатеси. То успешно се комбинира и със салата, ако зеленчуковият ордьовър е от зелени листни зеленчуци, подправени със сирена, пилешко или риба.

Не правете грешката да поднасяте шопска салата с изискано бяло вино. Всички знаем коя е напитката за тази традиционна комбинация от домати и краставици. Салатите на майонезена и млечна основа също позволяват да се комбинират с бялата бакхусова напитка. В никакъв случай обаче не я поднасяйте с туршии.

По-сериозни ястия, подходящи за бялото вино, са пилешките гърди, заешко и всякакви плата от сирена. Мазните меса не са удачни при консумация на напитката. Така например никога не сервирайте сьомга или шаран с бяло вино. Не правете грешката да го поднасяте с много подлютени манджи, свински или телешки пържоли. Българските зимни манджи като тежки гювечи и запържен боб също не са подходящи.

Виното изключително добре се връзва и с десерт, като това важи с пълна сила, когато последното ястие в менюто е на плодова или сиренена основа. Пробвайте парче чийзкейк или плодов пай с чаша добре охладено вино. При шоколадовите десерти има една особеност – колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-тъмно трябва да виното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати