Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Карфиолът - древното съкровище на Средиземно море

Карфиолът - древното съкровище на Средиземно море

Карфиолът е известен още от дълбока древност. Бил е сочен като храната на бедните, но днес той е ползван от всеки, който се стреми към здравословен начин на живот.

Най-ранните данни за присъствието на този зеленчук са още от преди Христа, в земите на днешна Италия. Разпространен е бил и в Кипър, Древен Египет и Персия.

Интересен е съставът на карфиола. Карфиолът е беден на калории и богат на фитонутриенти. Той е от семейството на зелето и в състава му влизат калий, сяра, манган, мед, фосфор, витамини С и К и витамини от група В.

Ползите от карфиола са много. Той подобрява концентрацията и е отлична храна за мозъка. Източник е на фибри. Консумацията му спомага за отслабването и за извеждането на токсините от организма.

Ефективен е в превенцията на рак. Съдържащите се в него аминокиселини оказват благоприятен ефект върху доброто настроение и съня.

Какво трябва да знаем за консумацията на карфиол? Продуктът не се нуждае от продължителна обработка преди похапване. Той може и суров да се яде, а всъщност така се и разгражда по-бързо от организма. Ако ще го готвите, то трябва да е за кратък период от време - 5-10 минути.

Карфиолът се използва като съставка в редица бързи ястия - на фурна, паниран, сварен, маринован, суров. Комбинира се перфектно с месо, паста, както и с други зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати