Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Пийте чая с мляко, но без захар

Пийте чая с мляко, но без захар

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Чай с мед

Много ценители на чая смятат за истинско кощунство смесването му с мляко и дори със сметана, както това е прието от векове в Англия.

От гледна точка на любителите на чая употребата му с мляко или, както е прието в Монголия, с масло, е чисто хабене на топлата напитка.

На практика няма принципна разлика между английския и монголския начин на приготвяне на чай. И в двата случая освен чая участват млечни продукти в приготвянето на топлата напитка. Третият участник е захарта или медът.

Чай

Но точно този трети участник, а не млякото и дори не маслото заглушават ароматния букет на чая и променят вкуса му. Захарта най-много разваля вкуса на чая и променя спецификата му, а не млякото.

Смесеният с мляко чай е много хранителна и лесно усвоима от човешкия организъм напитка, която има стимулиращи имунната система свойства. Чаят прави млякото по-лесно усвояемо от организма.

Мляко

Растителните мазнини, които присъстват в чая, при смесването си с животинските мазнини и с белтъчините в млякото създават много хранителен и полезен за хората комплекс от вещества. Освен това този комплекс изобилства от витамини.

Млякото намалява въздействието на кофеина и на други алкалоиди, които се съдържат най-вече в черния чай, а самият чай помага на стомаха по-лесно да възприеме млякото. Така чаят помага на млякото и обратното.

С мляко могат да се пият всички видове чай. Според ценителите най-вкусни с мляко са зелените тръпчиви сортове, смесени с черни. Добре е да смесвате с чай сурово мляко, затоплено до 50-60 градуса, а не кипнало мляко.

Чаят с мляко е добро профилактично средство. Тази напитка е полезна при заболявания на бъбреците и на сърцето, и е укрепващо средство при изтощаване на централната нервна система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest