Как да губим килограми, докато ядем яйца

Яйца на очи

Популярният израз, че най-хубавите неща идват в малки опаковки, важи с пълна сила за яйцата. Под черупката на всяко яйце се крият огромни дози протеини, добри мазнини и основни витамини.

Въпреки че доскоро се смяташе, че яйцата водят до затлъстяване и проблеми с холестерола, все повече експерти отричат подобни твърдения. Много изследвания през последните години показват, че яйцата не само не вредят на човешкото здраве, но са изключително полезни. В много страни по света традиционната закуска задължително включва яйца.

Детайлно погледнато, яйцата съдържат витамин D, необходим за здрави кости и зъби, и хранителни вещества, които помагат за балансиране на нивата на кръвната захар.Те предпазват от сърдечни заболявания и поддържат здравословната функция на нервите и мозъка.

Яйца

Наред с тези добре познати факти, малко са хората, които осъзнават, че яйцата също са една от най-добрите храни за отслабване. Заради високото им съдържание на протеини и белтъчини, те са задължително средство за вашата диета за отслабване. Най-добрите начини за приготвянето им за тази цел са яйчена бяла салата, бърз омлет със зеленчуци или сандвич с яйчен белтък.

Заради високото си съдържание на полезни вещества, яйцата осигуряват значително по-голямо насищане за разлика от останалите полезни храни. Това понижава желанието ни за ядене до обяд и ни кара да приемаме по-малко калории. Яйцата ви задържат сити, така че да не огладнявате бързо.

Санвич с яйце

Яйцата доказано повишават метаболитната активност на тялото. По време на храносмилането яйчните протеини се превръщат в пептиди, които помагат за понижаване на кръвното налягане по същия начин, както конвенционалните лекарства, ползвани за тази цел. В допълнение, повечето мазнини в яйцата са моно- и полиненаситени и други мастни киселини, наречени фосфолипиди, които помагат да се намали усвояването на холестерола.

Яйцата са и с ниска калоричност. Едно голямо яйце съдържа само около 78 калории (с жълтъка). Ако искате да свалите няколко килограма по-бързо, можете да отстраните жълтъка и да си направите вкусна закуска само с белтъци.

Омлет със зеленчуци

Въпреки това проучванията показват, че дори жълтъкът може да ви помогне да отслабнете. Приблизително три големи варени яйца съдържат по-малко от 240 калории. Прибавянето на няколко нискокалорични и богати на хранителни вещества сезонни зеленчука ще ви осигури перфектната питателна и здравословна закуска, която съдържа не повече от 300 калории.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати