gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ще купуваме по-скъпо вино и ракия от тази есен

Ще купуваме по-скъпо вино и ракия от тази есен

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
Вино
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.50 лв.
Виж ››

С между 3 и 5 процента ще скочи цената за литър вино или ракия от тази есен, прогнозират родни производители пред Нова телевизия. Като причина за промяната се посочва по-ниското качество на гроздето тази година.

Въпреки че през изминалото лято лозарите у нас са отчели богата реколта, производителите твърдят, че гроздето не е толкова качествено и това налага повишаване на стойностите.

Много от винопрозиводителите у нас са предпочели да изнасят стоката си в чужбина и да я продават на страни като Китай, което налага на голяма част от родните вимпроми да внасят грозде от чужбина, а това също ще повлияе на крайната цена на виното и ракията.

В същото време министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обяви, че тези година за вино ще бъдат преработени 200 000 тона грозде, пише Нюзбг.

Той подчерта, че тазгодишната реколта е с отлично качество, а това е предпоставка за производство на добро вино. Увеличаването на относителния дял на виното с по-висока експортна цена също е положителна тенденция, каза министър Порожанов.

Ракия

По негови думи лозаро-винарският отрасъл у нас е на много високо ниво с регистрирани 260 изби.

На територията на страната ни има над 660 000 декара лозя, като много от тях са направени или реновирани по европейски програми.

Според статистиките все повече българи проявяват интерес към производството на вино, а основните пазари, които се интересуват от родното производство, са Русия, Китай и Великобритания.

До 2024 година се очаква секторът да получава около 26 милиона евро годишно, което ще позволи да родните производители да преструктурират винените лозя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати