Прекратяват продажбата на вредни напитки и храни в училищата

Училищни столове

Практиката в европейските училища да се продават напитки с добавена захар остава в миналото. Решението тази дейност да се забрани беше взето от европейските производители, чиято цел е ефективна борба с детското затлъстяване.

Наднорменото тегло при малчуганите е трудност, с която все повече европейски страни се сблъскват. България не прави изключение. У нас проблеми с теглото имат над 220 000 деца, а страната ни се нарежда на пето място в Европа по затлъстяване на най-малките. Именно това налага и предприемането на конкретни мерки.

Забранени за продажба в училище са чипсове, снаксове, пържени храни, захарни изделия, бульони, енергийни напитки или най-общо казано – храни, които имат високо съдържание на мазнини и захар.

Училищен стол

На разположение на малчуганите в училищните бюфети трябва да са свежи плодове и зеленчуци, млека, сандвичи и тестени храни, съдържащи млечна или зеленчукова плънка. Менюто в училищните столове също трябва да предлага здравословни храни, а един път в седмицата да осигурява на децата блюда с ниско съдържание на сол, съобщава Нова телевизия.

Детски обяд

Въпреки предприетите мерки за контролиране на продуктите, които се предлагат в училищните бюфети и столове, някои българи остават песимисти към темата и смятат, че дори и съответните обекти да не предлагат вредни храни и напитки, това няма да попречи на децата да си ги набавят от други места.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Величка Щърбанова
Хубаво е, но не виждам в България как ще се случи...
0
0