Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Осем витамина, които са пълна загуба на пари и са опасни

Осем витамина, които са пълна загуба на пари и са опасни

ЗориЗори
Гуру
5088k
3 от 8 Снимки

3. Селен


Стремете се да получите 55 микрограма на селен от естествени източници като бразилски орех, риба тон и говеждо месо. Някои хора приемат селен за предотвратяване на рак, особено рак на простатата. Но тези уж добри намерения действително могат да работят срещу вас - едно мащабно проучване установи, че приемането на селен може действително да увеличи риска от злокачествен рак на простатата при мъжете, особено при прием на големи количества от минерала. Друго проучване през 2007 г установи 50% повишен риск от диабет тип 2 при хора, които са приемали 200 микрограма на ден.

Съвет: В крайна сметка съветът е да не го вземате.

Когато става въпрос за добавки, повече невинаги е по-добре. Витамините и минералите са от съществено значение за здравето, но това не означава, че мегадозите ще ви извадят от болницата или ще ви накарат да живеете по-дълго. Някои направо може да са вредни.

В повечето случаи е за предпочитане тези хранителни вещества да се приемат чрез балансирана диета. Високите дози на някои витамини и минерали обаче могат да бъдат подходящи за определени хора.

Говорете с Вашия лекар за добавки, ако сте жена в детеродна възраст, ако сте веган или вегетарианец, ако Ви е противопоказно продължителното излагане на слънце, ако сте спортист в усилен тренировъчен режим или подозирате, че по някаква причина може да бъдете недохранени.

В нашата галерия може да видите и списък на осемте най-чести хранителни добавки - повечето от които са витамини, от които вероятно наистина не се нуждаете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#180192
Да бе да! Доктора, та доктора - като че ли той знае всичко и е хванал Господ за шлифера! Докторите по принцип живеят доста по-малко от пациентите си, така че не могат да бъдат нито пример, нито пък някакъв критерий за пациента...
Повечето доктори просто биват финансирани от пациентите си...
30
6