Захарта е полезна за мозъка

Захар

Повечето хора са наясно, че захарта е вредна и трябва да я намалим. От години ни се втълпява, че тя може да повиши кръвното налягане, да увеличи риска от инфаркт, да доведе до диабет и още редица други опасности за човешкото здраве. Според нови проучвания сладките кристали на захарта могат да имат изключително благотворно въздействия за нашия мозък.

Според твърдения на учени от Бристолския университет, захарта е от жизненоважно значение за функционирането на мозъка, като тя представлява един вид гориво за най-важния човешки орган.

Според новите данни мозъците ни използват 400 калории глюкоза всеки ден. Това разбира се не означава, че ако изядем два шоколада, ще станем значително по-умни или концентрирани. Важно е откъде снабдяваме организма си със захар.

Глюкозата - захарта, намерена в много изкуствени, преработени храни - не е полезна за тялото. Но естествените захари като фруктозата- които се намират в меда, кленов сироп и плодове, например, могат да помогнат за подобряване на мозъчното здраве.

Цитруси

От години в научните среди се води спор дали естествено срещащите се захари наистина са по-добри за човешкото здраве, отколкото рафинираните. Към момента везните натежават в полза на фруктозата.

Въпреки това по-добре е да ядете цели плодове, отколкото да пиете сок, съветват експертите. Проучвания показват, че соковете причиняват скок в инсулина, което, на свой ред, води до това тялото да отиде в режим на съхранение на мазнини. Идеята е, че един плод има повече влакна и отделно от това се консумира по-бавно от чаша сок. По този начин се оставя повече време на организма да обработи по-добре постъпилите в него вещества.

Новото изследване показва, че от тези 400 калории, от които се нуждае мозъкът, само около една четвърт трябва да дойдат от ежедневната доза захар, която приемаме. Останалата част трябва да дойде от въглехидратите, които също са много важни за организма.

Плодове

Учените препоръчват да набавяме необходимите количества глюкоза от естествени продукти. Например бананите доставят 14 грама захар. Повечето плодове са с нисък гликемичен индекс, така че освобождават бавно енергията и това няма да доведе до увеличение на инсулина.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати