Цели 1.5 милиона яйца с фипронил в България

Яйца с фипронил

Към момента иззетите яйца, заразени с фипронил, са 1.5 милиона. Ежедневно кокошките добавят нови 150 хил. яйца, които ще бъдат унищожени.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните, заяви, че количествата на негодната стока расте, тъй като всеки ден кокошките, третирани със забранения препарат, добавят нови 100-120 хил. яйца.

Днес в складовете на птицефермата има 17 петлитрови туби с фипронол. Този препарат за третиране съдържа 2% активно вещество фипронил. Според персонала с него са третирани тревните площи във фермата, а две от фирмите гледат кокошките свободно, а не клетково.

Спрените от продажба яйца са били предназначени основно за българския пазар. Само част от тях – около 7000, били за износ в Кипър.

Както в много други държави, и у нас фипронилът е забранен за третиране на продуктивни животни. Той обаче може да се използва за обезпаразитяване например на домашни животни като гълъби.

Кокошки

За разлика от България, в Белгия и Холандия субстанцията се ползва за подсилване на други препарати. Това стана и причина за затварянето на стотици ферми, докато бъде установен първоизточникът.

Яйцата, заразени с фипронил, са опасни за организма, когато човек около 70 кг консумира 70-80 яйца за кратък период около седмица. Веществото не е сред изследваните при изискуемите лабораторните анализи и изследвания, тъй като е забранен.

Предстои всички кокошки-носачки над 35 седмици възраст да бъдат унищожени заедно с всички яйца. Складовете ще заработят след пълна гаранция за чистотата на фермата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати