Ще свалите по-лесно килограми, ако не ядете през това време на деня!

Диета

Всяка страна има традиции по отношение на храненията през деня, какво да съдържат те и кога да се правят. В съвременния космополитен свят всеки избира сам начина си на живот и на хранене, като много хора се съобразяват със съветите на различни специалисти по диететика и изготвените от тях режими, а не с традициите.

Ново проучване е установи, че биологичният ни часовник носи по-голяма отговорност за наддаването на тегло, отколкото сме знаели. Има много мнения за това по кое време на денонощието да се яде. Различни експерти препоръчват различни режими за отслабване и здравословно хранене. Според някои последното ядене за деня трябва да е два часа преди лягане. Други определят закуската като най-важното хранене, което не трябва да се пропуска. Трети пък съветват да гладуваме до обяд, като по този начин даваме на тялото си цялата нощ и част от деня, за да преработи вечерята.

Закуска

Доскоро нямаше много изследвания относно влиянието на съня върху хранителните навици. Затова е и толкова интересно направеното в Бостън, САЩ проучване. То разкрива как храненията влияят върху наддаването на тегло въз основа на това кога се събуждате и колко време спите.

Изследователите анализирали данните от 110 души на възраст между 18 и 22 години, документирайки спането и циркадното поведение в рамките на нормалната ежедневна работа. В седем последователни дни учените записвали с помощта на приложение всеки хранителен прием на участниците по време на ообичайните им дейности. Съставът на тялото и времето на освобождаване на мелатонина, което отбелязва началото на съня, се оценявали в лаборатория.

Изследователите установили, че най-важното нещо е да се изчака няколко часа след хранене, преди да се отиде в леглото. Така на тялото се дава време да смила храната. Участниците с най-висок процент телесни мазнини приемали по-голямата част от калориите си малко преди лягане, когато нивата на мелатонин са високи. Тези с по-нисък процент мазнини обикновено отивали в леглото няколко часа след последното хранене.

Наспиване

Човешкият метаболизъм се влияе от циркадния ритъм. Влиянието е различно при различните хора, независимо дали се дължи на нередовни работни смени, или на естествено предпочитание за ставане рано или за спане до късно.

Водещият автор на изследването, професор Андрю Макхил, казва, че според резултатите по-високият процент телесни мазнини и повишаването на индекса на телесната маса са свързани с времето на прием на храна спрямо началото на отделянето на мелатонин, който е маркер на биологичната нощ на хората, и не са свързани с времето на деня, количеството или състава на приеманата храна.

Отслабване

Ученият добавя, че времето на консумация на калории в сравнение с вашето биологично време може да бъде по-важно за здравето от действителното време на деня. Изследователите приемат, че участвалите младежи може да не са представителни за цялото население. Но все пак резултатите от проучването показват, че приемът на храна по време на циркадната вечер играе важна роля в състава на тялото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати