Лилавите картофи предпазват от рак на дебелото черво

Лилави картофи
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

Ново проучване твърди, че храненето с лилави картофи може да намали риска от развитие на рак на дебелото черво. Изследването показало, че при прасета, хранени със зеленчуците, нивата на увреден протеин, който подхранва тумори и други възпалителни заболявания на червата, намаляват с шест пъти.

Учените открили също, че други цветни зеленчуци като цвеклото, броколите и червеното грозде могат да донесат същите благоприятни ефекти за организма. Те смятат, че интензивен хранителен режим с тези дарове от природата може да предотврати редица страшни заболявания на храносмилателната система.

Разбирането как тези хранителни съединения работят на молекулярно ниво може да доведе до нови лекарства за рак и други потенциално фатални състояния, твърди екипът от Пенсилванския държавен университет, работил по темата.

Древната мъдрост, както и съвременните доказателства, показват, че диети на растителна основа могат потенциално да предотвратят различни хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и дори рак. Когато ядем цветни зеленчуци като цвекло, червено грозде, зелени броколи и лилави картофи, ние не осигуряваме едно съединение на организма си, а голямо разнообразие от съединения, като повечето от тях унищожат раковите стволови клетки, казва ръководителят на научния екип професор Джайрам Ванамала.

Рак на дебелото черво

Изследването при прасета, чиято храносмилателна система е много близка до тази на хората, открива, че лилавите картофи потискат разпространението на стволовите клетки от рак на дебелото черво, дори и като част от висококалоричната диета.

Хранените по този начин селскостопански животни имали шест пъти по-малко увреден протеин, наречен IL-6 (интерлевкин-6), който подхранва тумори и други възпалителни заболявания на червата, в сравнение с контролната група прасета, хранени по стандартния начин.

Лилав картоф

Това, което научаваме от изследването, е, че храната е нож с две остриета – може да насърчи заболяването, но също така може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания като рак на дебелото черво, каза още Ванамала.

След откритията си учените ще се стремят да изолират веществото, водещо до полезните ефекти на лилавите картофи, и да изобретят на неговата основа ефективно лекарство срещу рак на дебелото черво.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати