Ето кои са нациите, които живеят най-нездравословно

Полша

Ново проучване на Световната здравна организация в 179 страни по света подреди нациите, които са водели най-нездравословен начин на живот през последната една година.

Използвани са само три критерия при подреждането – употреба на алкохол, тютюнопушене и консумация на нездравословна храна. По тези показатели чехите са се наредили на първо място заради високото потребление на алкохол и цигари.

Второто място в негативната класация се заема от Русия, следвана от Словения, Беларус, Словакия и Унгария. Това определя Източна Европа като региона с най-нездравословен начин на живот.

В челната десетка е и САЩ, които макар да са първенци по затлъстяване през последните години, остават назад в здравната класация, защото не пушат и пият толкова, колкото в Европа.

Тютюнопушене

В топ 10 по нездравословния режим стигат още Литва, Афганистан, Гвинея, Нигер, Непал и Република Конго. Българите заемат 11-то място в подреждането.

Макар че Афганистан е в дъното на класацията по консумация на нездравословни продукти, заема челно място по тютюнопушене, тъй като 83% от населението са активни пушачи.

Като регионът с най-нисък процент на затлъстяване се определя Океания. Най-здравословно се хранят на островите Самоа, Фиджи, Тонга, Тувалу, Кирибати.

Най-нисък процент на хората, употребяващи алкохол и цигари, са в Тибет и Непал, тъй като културата и религията им не го позволява.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати