Ето каква е разликата между калориите и мазнините

Калории
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Всеки е срещал на продуктите, които купува в магазина, надписите мазнини и калории. Те могат да бъдат доста обезкуражаващи, специално за хората, които са решили да отслабнат или да поддържат формата си.

Тези от нас, които се вслушват в съветите на диетолозите и фитнес инструкторите, са допълнително наплашени от термините заради постоянните напомняния на експертите да се пазят и да внимават с тях.

Най-често срещаният съвет за загуба на тегло, който се дава на всеки, е да изгаря мазнините и да изгаря калориите. За съжаление и двата термина често се използват взаимозаменяемо, но те са наистина различни помежду си. Много е важно да се разбере разликата между мазнините и калориите, за да отслабнете, да поддържате формата си и да постигнете ефективно целите си.

Какво са калориите?

Ненаситени мазнини

Калорията е единица за измерване, използвана за индикиране на количеството енергия, освободена, когато тялото разгражда (усвоява и абсорбира) храната. Тъй като храната се разпада и се смила, тя освобождава калории. Когато изпуска повече калории, отколкото е необходимо на тялото, излишъкът се съхранява като мазнини. Докато тялото ви използва всички калории, освободени от храната, която ядете, може да сте в състояние да поддържате теглото си.

Всеки път, когато се получи дисбаланс, започвате да наддавате. Всички хранителни продукти освобождават калории, било то от източник на въглехидрати, източник на протеини или мазнини. В един грам въглехидрати има четири калории, в един грам протеин също има толкова, докато в един грам мазнина има почти двойно повече калории – девет калории.

Какво са мазнините?

Празни калории

Мазнините са едно от шестте основни хранителни вещества, които човешкото тяло изисква, за да бъде здраво. Те са подгрупа от липиди и са известни като триглицериди. Мазнините играят важна роля в химическите и метаболитните функции в нашето тяло. То се нуждае от мазнини като градивни елементи за нервните тъкани и за производството на хормони. Мазнините могат да се използват и като гориво от тялото. Когато човек яде мазнини, които не се използват от тялото, те се съхранява в мастните клетки. Тази съхранявана енергия се използва от тялото в случай на лишаване от храна.

Някои видове мазнини са полезни и необходими за вашето здраве. Вместо да спрете мазнините напълно от вашата диета, консумирайте храни, богати на ненаситени мазнини.

Около 15-20% от приема на калории трябва да са мазнини, от които 50% трябва да са от млечни продукти, а останалите 50 - от месо, като за предпочитане са риба, пилешко или пуешко месо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати