Дали действително с ябълковия оцет се свалят килограми?

ябълков оцет

Ябълковият оцет е популярен с многобройните си ползи за здравето. Произвежда се след обработка и ферментиране на ябълчна пулпа. Този кисел еликсир от природата носи със себе си многобройни ползи. Може да ви помогне да изчистите кожата си, да заздравите косата си и да детоксикирате организма си.

В последните години ябълковият оцет доби най-голяма популярност като средство за бързо и ефективно отслабване. Дали това е така наистина, или подправката за салати е поредната фалшива панацея срещу излишните килограми, е съвсем друг въпрос.

Научни изследвания върху свойствата на оцета, направени от Университета на Тел Авив, Израел показват, че оцетът има известни свойства в правилната посока при борбата с мазнините. Тестове с лабораторни мишки показали, че оцетната киселина, основният компонент на ябълковия оцет, може да потисне натрупването на телесни мазнини и метаболитните нарушения при затлъстелите гризачи.

Учените открили, че хората, които са съчетавали нискокалорично меню с ябълков оцет, успешно топят килограми. Изследователите обаче предупреждават, че това може да се дължи и на факта, че оцетът потиска апетита, което кара хората да консумират по-малко калории и по този начин да губят излишно тегло. Също така поглъщането на оцет, особено на гладно, може сериозно да увреди стомаха, казват още експертите.

отслабване

Във втората част на изследването участвали хора. В него се включили 12 души. Те били накарани да консумират оцет и тестени изделия. Установено било, че включилите се в експеримента са изгубили известно количество тегло. Във втората част на експеримента 16 нови участника били накарани да консумират основно тестени изделия, зеленчуци и големи количества оцет. Това предизвикало обаче гадене сред участниците.

В крайна сметка учените заключили, че популяризирането на оцета като естествено потискащо апетита средство и такова, с което можем да свалим килограми, не е подходящо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати