Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Паксимадя - най-традиционната гръцка бисквита

Паксимадя - най-традиционната гръцка бисквита

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Паксимадя
Снимка: YouTube
Паксимадя

Паксимадя е гръцка бисквитка, подобна на италианските бишкоти, която е не само вкусна, но и неразделна част от традиционния гръцки живот. Всъщност тази традиция ни връща в Древна Гърция, когато официално е измислена от човек на име Пахимос.

Той направил наблюдението, че при препечения хляб много по-бавно се развива мухъл и така той издържа повече. Днешната гръцка бисквитка се развива от тази древна традиция. Съвременната версия на паксимадя е печена два пъти във фурната, докато не се получи текстурата на хрупкав тост.

Смесват се маслото, захарта, яйцата, ароматите и брашното, докато текстурата не стане мека, но не лепкава - това обикновено е начинът, по който се приготвя бисквитката.

Вариантите за ароматизиране се различават според вкуса. Някои често използвани есенции са екстракт от ванилия, портокалова кора, екстракт от бадеми, ракия и дори узо.

След като сместа е готова, тя се оформя в малки, плоски форми. Пекат се при 180 градуса за около 30 минути. След това се изваждат, нарязват се и се допичат на около 150 градуса за около 1 час. Целта е бисквитката не само да се изпече, но и да се получи наистина суха и хрупкава.

За по-традиционен вкус се използва зехтин вместо масло.

Въпреки че гърците се радват на паксимади през цялата година, особено когато се сервират с кафе, има една основна традиция, която го съпровожда. Това е основният десерт, който трябва да сервира в знак на милосърдие след погребение. Поради ниското съдържание на захар и сухата текстура се счита за идеално ястие при по-мрачни случаи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати