Ето защо е важно да похапвате туршии през зимата

Туршия

Стара кулинарна традиция у нас е всяка есен да приготвяме туршии за зимата, като този навик, наследен от нашите баби, има огромни ползи за здравето и силния имунитет през зимата.

В суровата домашна туршия полезните свойства на зеленчуците се запазват, защото не са варени, а при процеса на естествена ферментация, витамините се запазват и се отделят полезни за организма ензими.

Консумацията на туршии засилва метаболизма и улеснява отделянето на вредните токсини. Дрождите намаляват захарите, а млечно-киселите бактерии съдействат за здравето на стомаха и червата.

Около 70 процента от силата на нашия имунитет зависи именно от състоянието на червата и бързината на метаболизма. По тази причина трябва да се грижим добре за стомашно-чревният тракт и неговата лигавица.

Туршия

В буркан туршия се съдържат още омега-3 мастни кисели и пробиотици, както и витамини, които ще ни гарантират силен имунитет през зимата.

С консумацията им може да си навредим единствено ако прекаляваме със солта, понеже твърде многото сол влияе неблагоприятно върху сърдечно-съдовата система.

Солта играе ролята на консервант и няма как да се изпусне, но с количеството ѝ трябва да се внимава.

Най-подходящо време за слагане на туршиите е краят на октомври, а за зелето - средата и краят на ноември. Съхраняването на туршиите трябва да става в хладни и тъмни помещения при температура около 10 градуса по Целзий.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати