Пие ви се истинска боза? Заповядайте на утрешния ѝ празник в Радомир!

Боза

На 15 октомври в Радомир ще се проведе Празник на бозата. Събитието се организира за втора поредна година, като този път посетителите ще могат да опитат специално приготвена за случая екобоза.

Под надслов С боза, гозба и песен на централния площад в града ще отвори врати прочутата работилница на майстор Али Сербез, който е смятан за най-добрия производител на боза в региона.

12 щанда ще възстановят старата чаршия, която се е издигала в града преди 100 години, а атмосферата ще от преди век ще се пресъздава и от хора, облечени по тогавашната мода.

Пълни чаши с апетитна боза ще бъдат разнасяни сред посетители, а кулминацията на празника ще е надпиване с боза. Гостите на празника ще могат да опитат и екобоза, приготвена от ръж и лимец.

В Стойковата къща от 11 часа ще бъде открита етнографска експозиця, която ще представи типичните съдове, използвани за приготвянето на боза в миналото. Сред тях са гюмове, текне, пармак и луб.

Боза

Радомир е бил известен като център за производство на боза в началото на XX век. Първият бозаджия в района е Димитър Калгарийски от село Чуковец, а първата бозаджийска работилница отваря през 1880 година.

В началото бозата се е приготвяла само от просено брашно, а след това са започнали да я приготвят от пшеница и ръж. Добрата боза трябва да е много гъста и ясно да се усеща дъхът на зърно, споделят още майсторите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати