Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ароматни подправки и съставки в мароканската кухня

Ароматни подправки и съставки в мароканската кухня

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633

Всяка кухня има някои основни съставки, които са характерни за нея. Мароканската не е по-различна в това отношение. Разнообразието от подправки, използвани в мароканската кухня, е огромно, но има някои, които са особено типични.

Една от традиционните марокански подправки е рас ел ханут. Това всъщност е сложна смес от подправки, които придават екзотичен вкус и аромат на ястието, към което са прибавени.

Друга типична мароканска подправка е шафранът. Той е известен като най-скъпата подправка в света. Придава отличителен аромат, деликатен вкус и прекрасен жълт цвят на ястията, към които се добавя. Мароко произвежда свой собствен шафран. Той се прибавя както към основните ястия, така и към най-неочаквани готварски творения като марокански чай от шафран, бульон и пържена сусамова бисквитка, наречена кебакия.

Лук, чесън, магданоз и кориандър са билките, използвани най-много в ежедневната мароканска кухня, докато нана (морско дърво) се използва, за да се вкуси чай.

Някои други популярни ароматни растения, използвани в мароканските домове, за да вкусят чайове или да се възползват от техните лечебни и терапевтични свойства, са канела, джинджифил, кимион, кориандър, куркума и много други.

Консервираните солени лимони добавят поредния отличителен за тази кухня вкус. Те са лесно достъпни в Мароко, но трудно откриваеми другаде. За щастие, правенето на ваши собствени консервирани лимони е доста лесно и изисква само свежи лимони и кашерна сол.

В мароканските домашни кухни се намира задължително фин и груб грис, който се използва не само за известния кускус от Мароко, но и за приготвяне на ароматен хляб, сладкиши, пържени палачинки и дори супи, подобни на овесена каша. Кускусът се счита за национално ястие на Мароко. Някои от най-известните рецепти за кускус са кускус със седем зеленчуци и кускус с месо и бадеми.

Водата от цвят на портокал и розовата вода се използват често в готвеното, понякога са взаимозаменяеми, но с акцент върху водата от портокалов цвят, тъй като тя е по-популярната от двете.

Мароканската кухня е изключително разнообразна и интересна и заслужава вниманието на всеки любител на качествените ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати