Фльор де Сел: Най-скъпата морска сол в света

Фльор де Сел: Най-скъпата морска сол в света

Наричана още Солта на царе и царици, Фльор де Сел буквално се превежда Цвете на солта. Тя е рядка и скъпа форма на морската сол, която се събира в някои части на Франция.

Фльор де Сел, за разлика от другите видове сол, се произвежда чрез изключително сложен процес, който включва събирането на тънкия слой сол, който се издига на повърхността на плитки басейни с морска вода по крайбрежието на Франция, главно, но не изключително, в региона на Бретан.

Тъй като тя се формира естествено при определени много ограничени метеорологични условия и поради това, че трябва да бъде обезмаслена на ръка тази сол е доста скъпа. Високата цена означава, че Фльор де Сел не бива да се използва като обикновена подправка.

Няколко кристала от нея, поръсени върху ястието точно преди сервиране, добавят вкус и визуална привлекателност. Тя е много деликатна и се разтваря изключително бързо, така че добавянето й непосредствено преди хранене е наложително.

Интересно нейно приложение е поръсването й върху бонбони, крем брюле или други сладки неща, като така се повишава контраста й със сладостта.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати