gotvach.bg»Статии»Любопитно»Честит Международен ден на готвача!

Честит Международен ден на готвача!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121267
Честит Международен ден на готвача!
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

На 20 октомври всички готвачи, за които кулинарията е професия и хоби, празнуват международния ден на готвача.

Празникът е иницииран от Световната Асоциация на Готварските Общества (WACS).

Денят на готвача се отбелязва от 2004 година в повече от 70 страни по целия свят, като България е една от тях. Всяка година в страната ни се организират шествия и кулинарни работилници, които целят да привлекат младите хора към професията.

Освен празнични мероприятия в организации на кулинари се включват и много други свързани с този бизнес – работници в туристическия бизнес, ресторанти, кафета. Организират се конкурси, дегустации и се приготвят класически и традиционни ястия или се експериментира с нови варианти на познати рецепти.

Готвенето е сред най-често срещаните хобита, с които хората запълват свободното си време. А професията на готвача е сред най-често срещаните, въпреки че историята не казва точно кой е бил първият готвач.

Според една от древните легенди първата готвачка била Кулина, а от нея произлиза и названието кулинария. Тя била помощница на пазителката на здравето Хигия, от чието име произлиза названието хигиена.

Първите записани рецепти в историята идват от Вавилон, Древен Египет, Китай и Близкия Изток. Част от тези рецепти са се запазили и до ден днешен.

Gotvach.bg честити празника на всички любители на кулинарията с пожеланието да приготвят истинско изкуство в чиния, защото както казва Оскар Уайлд, човек може да прости и на най-големите си врагове след една хубава вечеря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати