Честит Международен ден на готвача!

Честит Международен ден на готвача!

На 20 октомври всички готвачи, за които кулинарията е професия и хоби, празнуват международния ден на готвача.

Празникът е иницииран от Световната Асоциация на Готварските Общества (WACS).

Денят на готвача се отбелязва от 2004 година в повече от 70 страни по целия свят, като България е една от тях. Всяка година в страната ни се организират шествия и кулинарни работилници, които целят да привлекат младите хора към професията.

Освен празнични мероприятия в организации на кулинари се включват и много други свързани с този бизнес – работници в туристическия бизнес, ресторанти, кафета. Организират се конкурси, дегустации и се приготвят класически и традиционни ястия или се експериментира с нови варианти на познати рецепти.

Готвенето е сред най-често срещаните хобита, с които хората запълват свободното си време. А професията на готвача е сред най-често срещаните, въпреки че историята не казва точно кой е бил първият готвач.

Според една от древните легенди първата готвачка била Кулина, а от нея произлиза и названието кулинария. Тя била помощница на пазителката на здравето Хигия, от чието име произлиза названието хигиена.

Първите записани рецепти в историята идват от Вавилон, Древен Египет, Китай и Близкия Изток. Част от тези рецепти са се запазили и до ден днешен.

Gotvach.bg честити празника на всички любители на кулинарията с пожеланието да приготвят истинско изкуство в чиния, защото както казва Оскар Уайлд, човек може да прости и на най-големите си врагове след една хубава вечеря.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати