Морски копър - ползи и кулинарна употреба

Морски копър - ползи и кулинарна употреба

Морският копър е вид солена, блатна трева. В продължение на векове, сочните му стъбла са били търсени заради техните успокояващи храносмилането свойства и висока хранителна стойност.

Най-добър за готвене морският копър е от май до октомври. В Турция той се приготвя задушен. Консумира се като мезе и най-често служи за прелюдия към риба и морски дарове.

Познат е в по-голямата част на света катоаспержите на бедния човек. Веднъж задушен и изваден от твърдите стъбла, той добива вкус, цвят и текстурата, с които всъщност наистина прилича на аспержи.

Морският копър е една здравословна храна с ниско съдържание на калории, богата на минерали, които са важни за доброто здраве. Той също така не съдържа опасни мазнини, което си е голям плюс.

Има два вида морски копър - блатен и скален. Блатният морски копър е по-често срещан и прилича на миниатюрни издънки на аспержи. Той расте на кални, пясъчни площи, често около устия и приливи и отливи. И както навярно сами се досещате, има вкусен солен вкус.

Скалният морски копър е по-труден за намиране, защото обикновено расте на недостъпни и високи места.

Макар че морският копър може да се консумира и в суров вид, е изключително вкусен, когато е леко задушен и сервиран с масло. Така приготвен е идеален като добавка към риби и морски дарове. Важно е обаче да се измие добре, за да няма неприятно ухание приготвеното с него ястие.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати