Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво е Парве?

Какво е Парве?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633

Според еврейския закон има определени храни, които не могат да се консумират, както и някои храни, които не могат да се консумират заедно. Тези кошерни храни са разделени на три категории: месо, млечни продукти и парве (неутрални или всички, които не могат да бъдат включени към другите две категории).

Всъщност парве са храни, които не включват месни или млечни съставки.

Според еврейските диетични закони или законите на кашрут, докато месото и млечните продукти не могат да се готвят или консумират заедно, храните парве се считат за неутрални и могат да се консумират както с месни, така и с млечни ястия.

За парве се считат всички плодове, зеленчуци, макаронени изделия, зърнени храни, ядки, боб и бобови растения, както и растителните масла. Напитките като безалкохолни, чай и кафе също са в тази група.

Има и много сладкиши и бонбони, които са парве, но те трябва да не съдържат нищо с млечен произход. Интересно е, че макар и с животински произход, яйцата и рибата също са неутрални.

Ако спазвате кошер по религиозни причини, парве рецептите улесняват изграждането на меню около месните и млечните ястия. Хората, които държат на кошера, разполагат с два комплекта чинии, прибори за хранене и сервиране /един за месо и едно за млечни продукти/, така че двата вида храна никога не влизат в контакт помежду си по никакъв начин.

Тъй като парве не е нито месо, нито млечен продукт, тези храни могат да се готвят, да се сервират и да се консумират върху двата вида комплекти за хранене. Важно е да се спазва период на изчакване между храненето с месо и млечни продукти така че парве храните като плодове, зеленчуци и ядки са идеални за междинни хапвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати