Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Топ 8 на най-вкусните пици, които всеки трябва да опита

Топ 8 на най-вкусните пици, които всеки трябва да опита

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74791
7 от 8 Снимки

7. Диаволо


Ако не обичате лютото, не ви препоръчваме тази пица. Името ѝ не е случайно. Тестото се маже с доматен сос, слагат се много тънки парчета колбас, моцарела и задължителните за тази пица люти чушлета от сорта пеперончино. Може да се добавят и каперси;

Пицата става популярна през XVIII-ти век. Първата пицария, след която идват всички останали, се е наричала Antiva Pizzeria Port Albа и е била открита в Неапол през 1830 г. Хората в Рим имат голям принос за известността на пицата.

Много отдавна римляните хапвали кръгъл хляб, овкусен с билки и зелени подправки, който бил назоваван плацента. Благодарение на него идва името на това любимо на много хора ястие - от латинската дума пицеа, с която назовавали препеченият кръгъл хляб. През Средновековието на пица казвали на всички видове кръгъл хляб независимо от продуктите, които се използвали за направата им.

Общоприето мнение е, че за да стане толкова популярна и за да бъде обичана от всички, допринася фактът, че тя се приготвя много лесно и има най-различни видове, а също е и достъпна както за бедни, така и за богати.

Заради голямата си слава и поради неоспоримите факти, които доказват, че пицата е любимо ястие на всички деца между 6 и 14 години в много страни по света, министърът на земеделието в Италия предлага Юнеско да превърне пицата в нематериално културно наследство на човечеството.

Тайната за направата на пица, която да е наистина вкусна, се крие в нейното тесто. Хората, които правят това тесто, се наричат пицайоли и правят тестото на ръка, без да се налага да използват някакви кухненски уреди - работи се дори без точилка. Тези майстори приготвят тестото единствено с необходимите за него съставки, а именно брашно, вода, сол и мая. Когато тестото е замесено, пицайолите го хвърлят във въздуха и го завъртат над ръцете си. Така се получава равномерно тесто, а продуктите, които ще сложите върху него, са въпрос на вкус.

По света съществуват безброй много видове пица. Има обаче няколко, от които тръгва всичко. В галерията горе са събрани изначалните и най-известните, които си струва да опитате. Няма да спестим и по няколко думи за тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван
Иван
31.10.2017 00:08
Много интересна статия, браво!
0
0