Край с рекламите на ГМО храни

Забраниха рекламите на ГМО храни. Промяната бе гласувана на първо четене в парламента.

132 депутата гласуваха За и само един Против новия Законопроект за храните. С него се въвеждат някои нови правила при етикетирането и рекламирането на храни.

Законът забранява реклама на ГМО храни в България, както и на храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца. Това включва всички реклами или търговски съобщения, насочени към детска аудитория, в които участват деца или представят деца, консумиращи храни от този тип.

В списъка със забранени за реклама храни влизат тези със съставки и вещества в себе си като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

Първи против законопроекта застанаха от комисиите от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Те не са съгласни с частта за бутилирани води. Депутатите не приеха мотивите им.

Следващата стъпка е създаването на Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор Храни. В него участие ще могат да вземан представители на всички заинтересовани страни.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати