Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Витаминозните плевели, които трябва да са в чинията ви

Витаминозните плевели, които трябва да са в чинията ви

Коприва

По съдържание на полезни вещества някои диворастящи треви превъзхождат култивираните.

Първи напират да излязат над още незатоплената земя на пролет растенията, смятани за плевели. А те са складирали в себе си ценни витамини и микроелементи, както и ред други полезни вещества. Освен че широк спектър на приложението им е застъпен в народната медицина, тези растения са и диетични.

1. Коприва

Копривата е парещо растение, но с уникален състав – съкровищница от големи количества полезни вещества. Съдържанието на аскорбинова киселина е два пъти по-голямо от това в лимоните, по количеството на каротин пък превъзхожда морковите. 20 листа коприва осигуряват необходимата дневна доза витамин А, а освен това е богата и на витамините К, Е и В, микроелементите желязо, мед, силиций, калций, магнезий и др. Съдържа още флавоноиди, дъбилни вещества, танин, фитонциди, органични киселини, хлорофил, гликозиди, секретин който нормализира обмяната на веществата. С помощта на зеленото богатство може да се възстановят функциите на жизненоважни органи и системи, да се подобри протичането на всички енергийни процеси и респективно да се повишат съпротивителните сили на организма.

2. Глухарче

Мед от глухарче
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Друго ценно растение е глухарчето. То съдържа рядко срещаните елементи бор, манган, титан и молибден. Специално в кулинарията се използват главно листата, по-рядко останалите части – от изсушените му корени става заместител на кафето, а пък от цветовете се прави вино и конфитюр, в някои страни. Специфичната горчивина, може да бъде премахната, като листата престоят в студена вода с разтворена лъжичка сол в нея.

3. Лобода

Лобода
Снимка: Tales of a Growing Apprentice

Лободата е позната от стари времена и често е спасявала от глад бедните, които нямали идея за съдържащите се в нея витамини и минерали. Макар да не е лидер, мястото и на пролетната трапеза е напълно заслужено. Диетолози оценяват лободата дори по-високо от близкия и родственик спанака заради по-ниското съдържание на оксалова киселина. Използват се главно младите листа, като се приготвят пюрета, супи, баници – рядко се използват сурови.

4. Репей

Репей

Както и лободата, така и репеят е с високо съдържание на витамини и минерали. Успешно конкурира /а в някои отношения и превъзхожда/ зелето, което всички знаем колко е полезно. Например по качествата на растителната целулоза тази на репея не е толкова груба и определено е по-леко поносима за стомаха. Листата от репей се използват сварени, като може да влязат в съдържанието на супи или пък салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest