Хранителен восък - безвреден ли е и къде се добавя

1 от 6 Снимки

Парафиновият восък, класифициран като химически консервант E901, прави плодове, зеленчуци и бонбони блестящи и забавя загубата на влага и развалянето. Той е бял, без мирис или вкус.

Той не е истински восък, получава се от дестилиран петрол, който след това се пречиства. Може също така да се синтезира чрез превръщане на въглеродния оксид и водорода в парафинови въглеводороди, след което да се хидрогенират и евентуално да се пречистят чрез активен въглен.

Хранителният парафин е различен от този, използван за свещи. Предлага се в твърди блокове и бутилирана течност. Добавянето на парафинов восък към разтопен шоколад му придава лъскав вид, когато се втвърдява. Също така помага на шоколада да остане твърд при стайна температура.

Парафинът се появява като добавка в някои марки бонбони, за да не се топи в ръка, и като основна съставка в шоколадовите покрития като тези, които се намират на сладолед или шоколадови бисквитки.

Парафинът е запалим, затова, ако го използвате у дома, внимателно го загрейте в двоен съд или в микровълнова печка само до момента, когато започва да се топи.

Парафиновият восък, пръскан върху плодове и зеленчуци, добавя блясък, за да ги направи по-привлекателни, и помага за удължаване на срока на съхранение чрез задържане на влагата. Някои плодове, като например ябълките, произвеждат естествен восък, който лесно може да се измие с вода и да бъде премахнат.

Допълнителният синтетичен восък понякога увеличава естественото покритие и може да бъде по-трудно да се отстрани. Обикновено краткото накисване в оцет или вода с лимонов сок улеснява изтриването на восъка.

В Англия през Втората световна война течен парафин се е използвал като мазнина за готвене. Често е съставка и в дъвките. Все пак трябва да се внимава с прекалената му употреба, защото има слабителен ефект.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати