Любопитни факти за канелата, които не знаете

Канела

Вкусният аромат на канела е невероятен и предизвикващ топлина и уют във всеки от нас. Някога тя е била толкова ценена, че са се водели битки за нея. Използвана е като валута и е била почитана като силен афродизиак.

Родом от Цейлон (Шри Ланка), истинската канела датира от китайските писания до 2800 г. пр.н.е. Древните египтяни са използвали канела в процеса на балсамиране.

От думата им за оръдия италианците я наричат ​​canella, което означава малка тръба. Тя правилно описва канелените пръчици.

През първи век Плиний Стари описва 350 грама канела със стойност като на над пет килограма сребро, а в Стария завет е описана като по-ценна от златото.

Отново в него е спомената като съставка в маслото за помазване. Средновековните лекари използвали канела в лекарства за лечение на кашлица, дрезгав глас и възпалено гърло.

Канела

Като признак на разкаяние за убийството на жена си римският император Нерон заповядал да се изгори едногодишния запас канела на погребението й.

Когато холандците научили за източник на канела по крайбрежието на Индия, те подкупили и заплашили местния крал да унищожи всичко това, като по този начин запазили монопола си върху ценената подправка.

През 1833 г. обаче падането на монопола над канелата е започнало, когато други държави са открили, че може да се развива лесно в области като Ява, Суматра, Борнео, Мавриций и Гвиана. Канела също се отглежда в Южна Америка, Западна Индия и други райони с тропически климат.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати