Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хабанеро на прах - подправката, завещана ни от маите

Хабанеро на прах - подправката, завещана ни от маите

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633

Китайските сортове, към които лютите чушки Хабанеро принадлежат, имат история, която се връща до 6500 години преди новата ера. Според много историци произходът на Хабанеро е от полуостров Юкатан.

Тези люти чушки са били запазвани чрез изсушаване още от времето на маите, а традицията е била продължена от ацтеките след тях. Доскоро Хабанеро са били смятани за най-лютите чушки в света и макар в момента да са изместени от челното място, никак не трябва да бъдат подценявани.

Въпреки лютивостта си в тях се усещат много леки и приятни плодови нотки. Подобно на свежите хабанеро, прахообразната версия съдържа съединения, които са полезни за здравето.

Хабанеро на прах е добър източник на витамин А. Съдържанието на този витамин до голяма степен се дължи на бета-каротина, който дава на лютите чушки техните ярки цветове. Съдържа също така и голямо количество фибри, ценни за всеки организъм.

Наличието на капсаицин може да е много ефективно за предотвратяване или забавяне на началото на диабет тип 2. Освен това изследванията показват, че това химическо съединение е ефективно срещу някои видове рак. Този лют прах може да бъде добавян към салса и да бъде основа за домашни сосове.

Как ще бъде употребен е въпрос на вкус и търпимост към лютото - може да бъде добавен към пици, супи, яйца и какво ли още не. Интересно е, че се използва дори за направата на десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати