Лечебни свойства на бъза

Лечебни свойства на бъза

Лечебни свойства на бъза

Бъзът е многогодишно дървесно растение от семейството на орлови нокти. Той е храст или малко дърво, достигащо височина 3 до 10 метра. Стъблото и клоните са сиви, а листата срещуположни и назъбени. Цветовете му са малки, ароматни, кремави или жълтеникаво бели. Цъфти от май до първата половина на юни. Плодовете му са черно-виолетови и узряват през август-септември.

Черният бъз е лечебен за разлика от червения, който е доста отровен. Лечебните суровини са съцветия и плодове, сушени в пещи или сушилни. Рядко се използва кората, клоните и корените на растението.

Събирането на цвета на бъза изисква специални грижи, защото той е много чувствителен към влага, бързо променя цвета си и се влошава качеството. Плодът се събира в края на май до началото на юли. Доброкачествен сух цвят се получава, когато се събира при слънчево време 2-3 часа следобед, но не и след дъжд. Цветовете се сушат бързо на въздух, сянка или изкуствено, но температурата не трябва да надвишава 30-35 градуса. За да се получат сухи суровини без дръжки, сухите чепки се претриват през сито а плодовете се сушат. Сухият цвят от бъз се съхранява в сухи и проветриви помещения, а срокът им на годност не надвишава 2-3 години. Срокът на годност на плодовете от бъз 6 месеца.

Съцветието на бъза съдържа много сложен химически състав. То съдържа гликозида самунгигрин, рутин подобния гликозид алдрин, органични киселини: валерианова, кафеена, оцетна киселина, ябълчена киселина и хлорогенна, полутвърдо етерично масло, холин, етил изобутил, изоамиламини, каротин, танин, мукозни и парафинови вещества, захар.

Плодът на бъза съдържа аскорбинова киселина – витамин С, много каротин, а сухите листа съдържат провитамин А1. В листата са намерени още самбуниргин, етерично масло, хексен и гликол алдехиди, следи от алкалоиди, танин, смолисти вещества (които имат слабителен ефект). Кората съдържа етерично масло, холин и фитостерин.

Лечебни свойства на бъза
Снимка: Севда Андреева

В народната медицина се използват не само плодовете, но и листата, цвета и кората на черния бъз. Черните плодчета имат лечебни свойства както пресни, така и сушени. Пресните плодове се изпобзват успешно за лечение на хепатит, пептична язва и предотвратяването ѝ. Пресните плодове помагат при невралгия.

Сухите плодове се използват за лечение на рядкото заболяване малария. Смята се че черно-кафявите плодчета са с толкова терапевтични свойства, че могат да се използват при рак на стомаха и кожата. При рак на стомаха пациентът трябва да консумира конфитюр, приготвен от плодовете на черния бъз, а при рак на кожата се пие сок от изстискани плодове.

Не по-малко ценен е и цветът на черният бъз, който съдържа холин, рутин, валерианова, кафеена, ябълчена киселина и други. От цветовете на бъза се приготвят бульони или екстракти, които притежават антибактериални свойства. Ето защо те особено помагат при настинки, ангини, грипни състояния и заболявания на дихателната система.

За приготвянето на настойката е необходимо да се вземе 1 с.л. цвят от черен бъз, изсипва се в гореща вода и се вари в продължение на 15 минути. Охлажда се и се прецежда, пие се в топъл вид по 0. 5 чаша 2-3 пъти дневно, преди хранене. Това лекарство помага още при артрит, подагра и ревматизъм.

Листата на черния бъз също са лечебни. Подобно на цвета те имат антипиретично, диуретично, успокояващо и диафоретично действие. Прилагането на попарени листа е подходящо за възпаления и се използват при обриви от памперс, изгаряния, възпалени хемороиди, фурункулоза. Има народно лекарство за хроничен запек, който се приготвя от млади листа от черен бъз. Те имат слабително и укрепващо действие. За направата му трябва да вземете мед и в него да сварите млади листа от черен бъз, приема се орално.

Лечебни свойства на бъза

Не по-малко популярна е и кората на това растение. От нея пригответе отвара, която се приема при заболявания на кожата и бъбреците. От нея се правят вани при подагра, ревматизъм и артрит, готовата отвара можете да използвате като лосион.

Народната козметология също използва лечебните свойства на черния бъз. Например, от цветовете му можете да приготвите лосион, който се прилага върху лицето всяка сутрин и вечер. За да приготвите лосиона, вземете 10 съцветия и ги добавете към 0. 5 литра вряла вода, оставете така за 24 часа, след което прецеждате и съхранявате лосиона в хладилник. Този лосион тонизира кожата и я прави по-млада.

Отвара от цялото растение (корен, цвят и листа) се използва като средство за регулиране на метаболизма. Пресните плодове и отварата от цветовете на черния бъз се използват при ревматизъм. От черните плодчета можете да варите сладко, желе, конфитюр, но без захар а с мед и растителни подсладители.

Настойка от сухшени плодове подобрява жлъчната екскреция, повишава диурезата. Чай или настойка от цветовете на бъза се предписва за ларингит, бронхит, грип, невралгия, за изплакване на устата като противовъзпалително средство, както и за заболявания на бъбреците и пикочния мехур, ревматизъм и подагра. Плодовете на черния бъз не се препоръчват при бременни жени и страдащи от болестта на Крон.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати