Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Приготвяне на кисело зеле: Тънкости и хитринки

Приготвяне на кисело зеле: Тънкости и хитринки

Кисело зеле от бидон
Снимка: Емилия Иванова

Трапезата на българина през зимата е бедна без традиционното кисело зеле! Туршията се приготвя от всички сортове обикновено зеле, стига то да е здраво, добре развито, неразпукнало се и съвършено прясно.

Ако зелките са загнили, омекнали и измръзнали – не може да очаквате качествена туршия. Туршията приготвена от такова зеле омеква, а зелевият сок се проточва и потъмнява. На повърхността се образува гъста бяла покривка, а миризмата е доста неприятна.

Трайността на туршията зависи много от това през кое време е сложена. Най-добре е да се слага, когато започват студовете. Киселото зеле се приготвя късно през есента, след захладняване на времето, но и преди да започнат големите студове.

Ако зелето се приготви при високи температури, ферментацията протича бързо и трябва да се консумира веднага.

За да си приготвите кисело зеле, трябва да спазите следните неща:

Кисело зеле нарязано на ивици

- Почистете зелките от зелените външни листа. Отстранете пожълтелите и загнили листа, ако има такива;

- Изрежете кочана до самата зелка и го разцепете на кръст на дълбочина 4-5 см.;

- Измийте почистеното зеле;

- Подготвените зелки се подреждат плътно в бидон или каче, като се обръщат с кочаните нагоре;

- За подобряване вкуса на зелето и сока, може да добавите някоя подправка /хрян/ или царевични зърна;

- Ако искате да оцветите зелевия сок, добавете няколко сини зелки;

- Залейте зелето със саламура, приготвена от вода и готварска или ситна морска сол. На 10 литра вода добавете 400-500 г сол. Сместа се кипва, прецежда се и се оставя да изстине;

Готово кисело зеле цяла зелка

- Може да приготвите зелевата туршия, като поръсите зелките със сол и ги залеете с вода;

- Притиснете зелето с дървена кръстачка и речен камък;

- Саламурата трябва да покрива зелето най-малко 10 см отгоре и да облее всички зелки;

- Претакайте зелето през първата седмица най-малко 3-4 пъти;

- Готовото киселе зеле съхранявайте в хладно и сухо помещение;

- Готовото зеле има светложълт цвят и е сочно и хрупкаво;

- Ако по време на съхранението се образува бяла ципа, почистете я без да разбърквате саламурата;

- Саламурата не може да се заменя с нова, тъй като в нея няма да има млечна киселина и зелето бързо ще се развали.

Трябва да положите грижи, за да можете добре да съхраните готовото кисело зеле и блажено да се насладите на гозбите, приготвени с него!

Като сме на темата кисело зеле, препоръчваме да разгледате още:

- грешки при приготвянето на кисело зеле;

- кисело зеле в буркани;

- ястия с кисело зеле;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кристиан
Кристиан
17.12.2020 21:04
Здравейте!

Имам въпрос: моето зеле е наполовина станало, държа го на 5 градуса температура и го претакам сравнително редовно. От няколко дни и сока, и зелето са започнали да горчат. Какво да направя?

Поздрави
24
4