Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кратко кулинарно пътешествие в кухнята на Виетнам

Кратко кулинарно пътешествие в кухнята на Виетнам

Кратко кулинарно пътешествие в кухнята на Виетнам

Виетнамската кухня е оригинална, но в голямата си част е взаимствана от китайската, индийската и френската кухни. Смята се, че хармонично съчетава Ин и Ян. Кухнята на тази азиатска страна е разнообразна, питателна и насърчава дълголетието. Обичайно е да се готвят само пресни продукти.

Някои ястия имат доста интересен вкус и са необичайни за европейците, например младите бамбукови леторасти. Въпреки, че е полезен и вкусен продукт, бамбуковият летораст има специфичен аромат.

При готвене виетнамците използват много пикантни билки (например шизандра и мента). Освен това, много популярни са и китайските подправки от чесън и лук, пресни джинджифилови корени и соев сос. Отличителна черта е добавянето им в много ястия и рибни сосове, благодарение на които ястията стават много ароматни.

Виетнамската кухня е разделена на 3 категории по регион. Кухнята на Северен Виетнам е по-традиционна и строга при избора на съставки и подправки. Известни ястия в северната част на страната са "Fo" и "Ban Kwon". Кухнята на Южен Виетнам се развива под влияние на традициите на имигрантите от Южен Китай. Южняците предпочитат сладкия вкус и в много ястия, използват букети от билки.

Кратко кулинарно пътешествие в кухнята на Виетнам

Най-добрата кухня във Виетнам е Хюе, в старата столица Хуе. Тя се различава от останалите региони с естетически и хармоничен избор на компоненти.

Както в повечето азиатски кухни, зърнените продукти са в основата на виетнамската храна. Оризът се сервира като странично ястие за много блюда. Оризовото брашно се използва за производство на юфка и оризови кори, от които се правят ролки. Пшеничните и оризовите юфки са много популярни. Виетнамците често ядат повече от едно ястие от юфка на ден.

Виетнамските пазари са затрупани от изобилие на разнообразни плодове и зеленчуци.

Във виетнамската кухня широко се използват зеленчуци като зеле, чесън, зелен лук, моркови, сладки пиперки, домати, зелена салата, краставици и целина. В допълнение към тях са и лют червен пипер, бамбукови леторасти и гъби. От всичко това се приготвят супи, добавени към юфка, пържени картофи и къри, обвити в оризова хартия или поднесени като прилично ястие или салата. Популярни плодове са манго, ананас, пъпеш, личи и мандарини.

Кратко кулинарно пътешествие в кухнята на Виетнам
Снимка: Албена Асенова

Във Виетнам почти няма млечни продукти. Компенсирайки това, те често използват боб, грах и леща. Тофу (соево сирене), което се произвежда от соя, се използва в много традиционни ястия.

Бобовите кълнове и младият грах са една от любимите им закуски.

Фъстъците често се смилат в паста и се добавят към супи и ястия с юфка. От сусамовите семена виетнамците приготвят ароматно масло, с което се поръсват чинийките, преди да се сервират на масата, за да се добави допълнителен вкус.

Поради близостта на океана и голямата система от реки, рибата и морските дарове са от основите продукти във виетнамската кухня. Скариди, раци, калмари, миди и много видове риба са част от много национални ястия. Супа с фиде, пържени ястия с ориз, къри с кокосово мляко, пържени храни и оризови ролки - често са направени от риба или морски продукти.

Месото във Виетнам се използва умерено. Свинското месо е много по-популярно, но не се яде много. Много популярна е виетнамската говежда супа "Fo" – с оризова юфка, говеждо месо. Пилето се използва редовно и в салати, и в топли ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest