Пътешествие в китайската кухня: Ферментирал черен боб

Пътешествие в китайската кухня: Ферментирал черен боб
Снимка: daringgourmet

Ферментиралият черен боб е много популярна съставка в китайската кухня. Ферментиралият черен боб е произведен от соеви зърна, които са били изсушени и ферментирали със сол, както и подправки като люти чушки и/или вино и евентуално джинджифил.

Те често се появяват в ястия като скариди със сос от омар. Те са наистина идеални за приготвяне с риба. Ферментиралите черни бобчета обикновено се изплакват преди да се използват при готвене, в противен случай те ще придадат прекалено солен вкус на ястието. Често ще намерите рецепти, където бобът се пюрира с чесън.

Има още един начин да се подготви ферментиралият черен боб преди готвене. Накисва се в оризово вино за 5-10 минути - това ще намали соления вкус, а абсорбирайки виното, зърната ще бъдат пълни с аромата му. Това ще направи още по-вкусни ястията, приготвени с черен боб.

Ферментиралият черен боб е известен също като китайски черен боб, изсушен черен боб, солен черен боб, дул сии, тауси. Една от известните рецепти, където присъстват тези бобчета е свинско с горчив пъпеш. Рецептата свързва два силни аромата - китайски черен боб и горчив пъпеш, зеленчук със силен вкус.

Пътешествие в китайската кухня: Ферментирал черен боб
Снимка: daringgourmet

Предвид острия вкус на тези бобчета, един от най-разпространените начини да се използват е да се добавят към други подправки, като чесън и лют червен пипер, и да се приготвят на гъста паста.

Известна като сос от черен боб, тази паста може да се направи у дома и е идеално допълнение към почти всяко китайско ястие.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати