Непознатата братовчедка на канелата: Касия

Касия
Снимка: balancemebeautiful

Много хора смятат, че касия е друго име на канелата. Въпреки че са свързани, тя е съвсем различна подправка. Член на същото семейство като канелата, касията е с по-силен аромат и съответно е нужно използването на по-малко количество от нея.

Всъщност тя е по-добър избор за солени ястия отколкото за сладки - за разлика от канелата. Листата на касия могат да се използват за ароматизиране на дадено ядене точно както дафиновия лист.

Цветовете й имат мекия вкус на канела и се продават консервирани в подсладен сироп за добавка към сладкиши, чайове и вина.

Сушените пъпки от касия наподобяват карамфил и се използват за туршии, пикантни месни ястия и ястия с къри. Разликата между касия и канела е в цвета и мириса. Канелата има по-топъл цвят и сладък вкус.

Касията е червеникаво-кафява и има по-силен и горчив вкус. Друга разлика между двете подправки е наличието на кумарин. Кумаринът е токсин, който може да увреди черния дроб, ако се яде редовно и е потенциално канцерогенен.

Касията има много високи нива от него, докато канелата не съдържа или съдържа много малко количество.

За да избегнете този токсин предпочитайте канелата. Касията е по-евтиния вариант канела в сравнение с други видове като цейлонската например.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати