Често си похапваш повече? Пий този чай!

Чай Пу Ер

Чаят Пу Ер е рядък вид чай, произхождащ от Юнан, Китай. Когато е с високо качество, този чай има дълбок, богат вкус, докато този с лошо напомня вкуса на нещо неприятно и мухлясало.

Вкусът и ползите му за здравето го правят предпочитан вариант особено ако сте прекалили с хапването. В традиционното китайско билколечение се смята, че чайът Пу Ер отваря меридианите, "затопля средата" (далака и стомаха) и е от полза за очистването на кръвта и храносмилането. Именно заради тези причини той често се консумира след обилни хранения или като лечител на махмурлук.

Някои проучвания показват, че може да понижи холестерола и кръвното налягане и да увеличи метаболизма. Пу-ер е определян като диетичен чай, но консумирайки го, не трябва да го приемаме като магически инструмент за отслабване, а по-скоро като приятна част от здравословното хранене.

Пу Ер се произвежда от листата и стъблата на същото растение, което се използва и за направата на зелени, Улонг и черни чайове. Въпреки че се използва един и същ източник, различните чайове се получават чрез използване на различни процеси.

Зеленият чай не е ферментирал, чаят Улонг е частично ферментирал, черният чай е напълно ферментирал, а чаят Пу Ер е постферментирал. Това означава, че обработката на този чай включва както ферментация, така и продължително съхранение или "стареене" при висока влажност.

Пу Ер чаят, който е остарял за по-дълъг период от време, се очаква да има по-добър вкус. Въпреки това той също може да мирише на мухъл, тъй като плесените и бактериите понякога атакуват чая по време на дългия процес на стареене. Този процес на стареене може да отнеме до 15 години, за да се получи тъмният цвят и вкус, който се очаква от този чай.

Пу Ер

Все пак през 70-те години на миналия век този процес е разработен, за да ускори получаването на крайния продукт. Изследванията показват, че чаят Пу Ер значително потиска синтеза на мастни киселини. Това означава, че може буквално да блокира тялото ви да произвежда повече мазнини.

Въпреки че има известно количество кофеин, той ще ви помогне да спите по-добре. Пиейки го, вие увеличавате производството на естествен мелатонин в мозъка, което води до намален стрес, стабилизирано настроение и подобрение на качеството на съня.

Производството на Пу Ер е силно контролирано - само чай, който идва от провинция Юнан, може да се нарече Пу Ер. Така че, ако сте решили да се насладите на това съкровище от Китай, задължително следете етикета за произход.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати