Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Опровержение: Няма скок на антибиотиците в месото!

Опровержение: Няма скок на антибиотиците в месото!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Месо

Вчера в медийното пространство излезе притеснителната информация, че месото у нас е тъпкано с антибиотици. От Българска агенция по безопасност на храните обаче са категорични, че данните са интерпретирани некоректно.

България участва в проекта Европейско наблюдение на консумацията на ветеринарни антимикробни продукти от 2011 година година насам. Основна негова цел е да се следи и ограничава микробната резистентност.

Данните, че у нас има скок в употребата на антибиотиците при животните, са получени следствие на доброволно предоставени от търговците на едро данни. Освен това според БАБХ е некоректно да се сравняват данни за 2015 и 2014 година

От години насам у нас е преустановена практиката животните да се тъпчат постоянно с антибиотици. Още от 2006 година в България е в сила забрана за използването на антибиотиците като растежни стимулатори и се следи стриктно законовата разпоредба да се спазва. Освен това, за да се дават тези субстанции на добитъка, всяка ферма трябва да разполага с ветеринар, който да ги изпише с рецепта.

Крави

БАБХ има разработен план за борба с антимикробната резистентност, който се основава на принципите европейските принципи в сферата. Резултатите са все по-добри в последните години. Докато през 2015 година установените нарушения са 532, за 2017 година са едва 290.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest