gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Нечувано: Окриха мед, който причинява рак

Нечувано: Окриха мед, който причинява рак

Нечувано: Окриха мед, който причинява рак

Медът е едно от най-полезните неща на Земята. Той лекува знайни и незнайни болежки и е един от най-ценните продукти, с които ни дарява майката природа. Ето защо новината, че в България е открит мед, който причинява рак, е толкова притеснителна.

Сигналът за вредния мед е подаден от граждани в Асоциация Активни потребители. Те са занесли проби от всички видове мед, който се предлага в големите търговски и хранителни вериги у нас в Центъра за биология на храните. Резултатите бяха оповестени по Нова телевизия. Оказва се, че в 10 от предлаганите марки има огромни количества опасни вещества, които предизвикват рак.

Веществата, открити в меда, определено не са дело на пчелите. Те се добавят от производителите с цел увеличаване на срока на годност и количеството, респективно и печалбите.

За да е истински един мед, той трябва да се захаросва между 2 и 3 месеца, след като е изваден от пчелния кошер. Изключение прави акацевият мед. Той остава течен, тъй като е богат на голямо количество фруктоза от цветовете на акацията. Захаросаният мед обаче няма търговски вид. Ето защо той се подгрява при температура над 37 градуса по Целзий. Това води до образуване и натрупване на канцерогенното вещество хидро-ксиметил-фурфурол в големи количества.

Дори истинският домашен мед не трябва никога да се подгрява в микровълновата фурна, защото това ще доведе до образуването на същите вредни субстанции.

Нечувано: Окриха мед, който причинява рак

В домашни условия медът трябва да се съхранява захаросан. Ако ви е нужен течен, то просто и го разтопете на водна баня при температура на водата максимум до 37 градуса.

Хидро-ксиметил-фурфурол се образува в меда и след като престои няколко години, следствие на разпадането на част от фруктозата. Количествата обаче са минимални и не са опасни за здравето.

Качеството на меда се влошава и от желанието на търговците за по-големи количества. Те изкупуват определено количество мед, което разреждат с

гъст захарен сироп или глюкоза, за да увеличат обема. Това прави крайния продукт нещо много далечно от истинския мед.

Нечувано: Окриха мед, който причинява рак

Дори натуралният мед, взет директно от кошера, може да е с лошо качество. Това се получава, когато пчелите са хранени с големи дози захар. Така крайният продукт е със сламен цвят, сладък на вкус и без характерния мирис на растения. Истинският мед е по-тъмен. Почти черен е мановият мед, в който има и дребни мушички. Когато ви предлагат мед от липа, полски или горски, а цветът му е блед – то това със сигурност не е истински и качествен мед.

Има и лесен метод, с който може да проверите дали медът е чист. Ако пуснете малко от него в чаша, пълна с вода, и на дъното се утаят частици – сдобили сте се със замърсен продукт. Когато медът не е напълно узрял, при поставяне в гореща напитка той започва да се пени.

Когато правите най-различни рецепти за здраве с мед, задължително е продуктът да е чист. Само качественият мед носи здраве със себе си. Старайте се винаги да залагате на правилните и истински продукти. При меда видът невинаги определя качеството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Огнян Иванов
Огнян Иванов
16.05.2019 20:41
По-глупава статия не бях срещал скоро. Господа журналисти, когато пишете неща, от които не разбирате, се консултирайте със специалист, а не с първия срещнат, който има мнение. Статията съдържа доста невярна информация, и това го отдавам или на неграмотност, или на злоумишлено платено драскачество.
1
0