Само една от 3 свински пържоли е произведена в България

Свински пържоли

От 3 свински пържоли, които слагате на масата си, 2 са произведени в Полша, Франция или Германия, а само една в България, показват данните на браншови организации и Националния статистически институт.

Пилешкото месо обаче е предимно българско производство и е концентрирано основно върху българския пазар.

При свинското месо обаче вносът е голям, като най-големи количества пристигат от Франция, Германия, Холандия, Полша и Испания.

Свинско

Според прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) през следващите 5 години вносът на свинско по българските пазари ще е нараснал с до 115 хиляди тона.

За настоящата 2017-та вносът е бил 108 хиляди тона, което е лек спад спрямо предходната 2016 година, когато е бил 109 хиляди тона.

Проучвания на пазара по-рано през годината показаха и че вносното свинско месо е по-предпочитано от нашенците, понеже е на до 30% по-ниски цени от българското.

Пържоли

Килограм свинско от Испания, Германия или Румъния се продава между 4 и 4.50 лева, а от Асоциацията на свиневъдите в България подозират, че тези пържоли са обработвани с хранителни добавки.

По думите на Добрин Папазов, председател на Асоциацията, продуктите се инжектират с разтвори, които повишават теглото им, и така потребителите плащат за вода, а не за чисто месо.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати