Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Митове и истини за замразените храни

Митове и истини за замразените храни

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k

Темата за замразените храни и продукти е една от най-актуалните в последните години. Тези така удобни за всяка домакиня продукти предизвикват появата на много митове и легенди около употребата си, някои от които са пълна лъжа.

Фризерът е неделима част от едно домакинство. Дори размерите му да са малки, той е активно използван и без съмнение представлява голямо удобство.

Замразяването на продуктите представлява по-скоро рутинна процедура. Въпреки това тя поражда толкова погрешни схващания, които могат да развалят както качеството, така и ползите от всеки продукт. Ето кои са най-често срещаните митове и истините, които се крият зад тях:

Всички продукти могат да се замразят. На практика - да, но не трябва. Причината е, че за някои това е противопоказно. С размразяването също трябва да се внимава, тъй като много от продуктите губят своята форма, текстура и вкус при тази процедура. Ето защо е време да забравите за идеята да съхранявате кафе на зърна, сметанови сосове, меки зеленчуци, масло, яйца и консерви във фризера.

Повторното замразяване е противопоказно. Наистина не е добре да го правите, но не е забранено. Единственият проблем е, че храната може да загуби голяма част от вкусовите си качества.

Замразяването е удобно. Истината е, че във фризера всички продукти може и да изглеждат замразени, но редовното отваряне на вратата създава конденз, който се утаява под формата на ледени кристали. Това разрушава целостта на храните. Вкусовите им качества се влошават, а срокът на годност се съкращава, което прави замразяването не чак толкова удобно. За да се възползвате максимално от ползите на този вид съхранение на продуктите – разпределете ги по степента на значимост. По-дълготрайните продукти, които няма да използвате скоро, се слагат на задната стена. Тези, които ще бъдат необходими в близко бъдеще, трябва да са по-приближени до вратата на фризера.

Замразените продукти са вечно години. Замразената форма на продуктите може и да удължи живота им, но не и вечно. Погрешно схващане е, че във фризера храната остава годна за месеци и години. Все пак фризерът също има влага и въздух, които са сред най-лошите врагове на всеки продукт. Ето защо вареното пиле и пуйката могат да се съхраняват до 4 месеца, а суровото месо - до една година. Супите, яхниите и готовото месо се съхраняват до 60-80 дни при температурен режим от 18 градуса. Срокът на годност се увеличава, ако храните бъдат поставени във вакуумен пакет.

Замразяването убива бактериите. Абсолютно погрешно. Когато на повърхността на продуктите има бактерии, те не умират дори при дълбоко замразяване. Единствено топлинната обработка може да ги убие.

Хранителните вещества намаляват при замразяване. Точно обратното. Замразените плодове и зеленчуци, които са узрели и замразени, съдържат максимално количество витамини и микроелементи. За да се възползвате от всички хранителни качества на продуктите и за да не губите такива, е нужно да ги размразите леко – най-добре на водна баня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати