Мирин - тайната подправка на японската кухня

1 от 2 Снимки
Мирин - тайната подправка на японската кухня
Снимка: Badagnani

Мирин е японска подправка, която съдържа около 14% алкохол. За да се направи мирин, задушен мочи-гом (олющен ориз), кум годжи (култивиран ориз) и шочу (дестилирана алкохолна напитка) се смесват и ферментират около 2 месеца.

Мирин, произведен по този начин, се нарича хон-мирин. Това всъщност е истинския мирин. Друг вид е шио-мирин, който съдържа и сол, а третият вид е мирин-фу чомирио, което означава подправка с вкус на мирин. Той съдържа около 1 процент алкохол, но придава същия аромат.

Тази японска подправка е бистра и леко златиста течност. Добавя приятна сладост и аромат на много японски ястия. Особено помага да се прикрие миризмата на риба и морски дарове.

Смята се, че употребата на мирин е започнала преди повече от 400 години. Въпреки че е използван за пиене в началото, днес се използва само за готвене, тъй като става прекалено плътен и сладък.

Мирин е всъщност вид оризово вино, подобно на саке, но с по-ниско съдържание на алкохол и по-високо на захар. Сладкият му вкус създава приятен контраст, когато се използва със солени сосове.

Заедно със соевия сос това сладко вино е една от основните съставки в традиционния сос Тириаки. Използва се и за завършване на много японски супи, включително мисо.

Мирин е универсална подправка и се сработва добре с всичко - от месо и риба, до зеленчуци и тофу. Приятно допълнение е към пържени картофи и маринати, а заради съдържанието на захар прави хубава глазура за зеленчуци, месо и риба.

Когато се готви с него трябва да се има предвид, че има силен вкус и заради това се използва малко количество.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати