Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Този японски оризов десерт ще донесе късмет и щастие в дома ви!

Този японски оризов десерт ще донесе късмет и щастие в дома ви!

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Кинако Мочи

Мочи е японски оризов десерт, направен от задушен бял лепкав или кафяв ориз. Само по себе си Мочи е основна храна в японската кухня, но също така играе ролята на важна съставка в много японски храни като десерти, супи или основни ястия. Може да бъде на скара, печено или пържено.

Прясно приготвеното мочи е меко, лепкаво и дъвчащо, но задължително трябва да се консумира в съшия ден, в който е приготвено, или най-късно на другия. Това е така, защото много бързо се втвърдява, става сух и неприятен за ядене.

Мочи се приготвя, като първо се задушава оризът, а след това се смачква до получаването на гладка маса. Традиционно Мочи се прави по време на японска церемония, наречена мочитцуки, която се превежда буквално удари мочи. Около този десерт има много истории и народни вярвания.

В миналите времена Мочи се е ядяло само от богати и властни хора, то не е било достъпно за обикновения народ. Считало се е за талисман, носещ късмет и най-вече щастие в брака. Именно затова е било част от сватбените ритуали.

Хубавото на Мочи е, че предлага разнообразие от варианти за приготвяне.

1. Сакура мочи

Сакура мочи или оризов сладкиш с пълнеж от цвят на череша е традиционен японски десерт, на който можете да се насладите на трети март, познат като Деня на момичето.

2. Озони

Японска супа, в състава на която влиза мочи и която се консумира задължително на Нова година.

3. Кинако мочи

Кинако Мочи е един от най-простите начини да се насладите на десерта от ориз. Кинако или печено соево брашно се смесва с бяла захар и се поръсва над мочи. Изключително лесно, а в същото време много вкусно ястие, което си заслужава да се опита.

Вариантите наистина са много и всички до един невероятни. Всеки ценител на японската кухня трябва да опита това традиционно и любимо на всички японци ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати