Gotvach.bg»Статии»Любопитно»ГМО храните: Направи своя информиран избор!

ГМО храните: Направи своя информиран избор!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k

ГМО храните предизвикват спорове от доста време насам. Въпросът вече не опира до това забранени или позволени са те, а доколко е информиран потребителят.

Населението на Земята се множи с всяка секунда и изхранването в близко бъдеще ще наложи ГМО храните като основни. Хората на бъдещето не трябва да са много капризни относно храната си, защото може да се наложи да се изхранват с по едно две-хапчета с вкус на различни гозби.

Днес все повече животни се хранят основно с геннопроменени земеделски култури. Тяхното месо и мляко обаче се консумират от хората. ГМО продукти попадат и директно на трапезата ни.

Модата е особено актуална отвъд океана, но се прокрадва все по-осезаемо и в Европа. Идеята допада на пазарната икономика, защото големите добиви идват за сметка на по-евтиното производство.

През изминалото лято ЕК разреши употребата на няколко ГМО култури за производството на фураж и храни. Тенденцията ще се запази и въпросът вече не е позволени или разрешени са ГМО продуктите – нещата се свеждат до информирания избор.

Новият закон в България повелява да се ограничи рекламата на храни с ГМО. Следващата стъпка обаче трябва да е въвеждане на специални текстове върху етикетите и изписване на съдържание на съставки - мутанти в храните ни или например пълната им липса. Пример в тази насока са Германия, Австрия и Франция - където производството на тези храни е регламентирано със закони и наредби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати