Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Нахранете мозъка и интелекта си с тези продукти! Наистина действат

Нахранете мозъка и интелекта си с тези продукти! Наистина действат

Салати

Специфичен пигмент в листните зеленчуци спира разграждането на кристализираната интелигентност, което идва с натрупването на стреса и годините, разкриха учени. Кристализираната интелигентност е способността да се използват знания, опит и умения, придобити през целия живот.

Лутеинът е жълт пигмент и естествено срещащ се каротеноид, който се произвежда от растенията и може да бъде набавен само и единствено след продължителен хранителен режим, включващ листните зеленчуци.

С най-голямо количество лутеин има в добре познатата по нашите ширини билка невен. Също така богати на пигмента са и спанакът, зелето, броколите, морковите, мангото, портокалите, папаята, червените и зелените чушки, както и яйчните жълтъци и животинските мазнини, тъй като животните консумират този пигмент от растенията.

Лутеинът се натрупва в мозъка и се вгражда в клетъчните мембрани, където вероятно играе роля на неврозащита, казва водещият на изследването Марта Замрозиевич. Предишни изследвания са установили, че нивото на лутеина в човешкия организъм е свързано с когнитивните показатели, които има през целия живот.

Изследванията също така показват, че лутеинът се натрупва в сивата материя на мозъчните области, за които е известно, че са в основата на запазването на когнитивната функция при здравото стареене на мозъка.

Проучването на Замрозиевич анализира ефекта на лутеина върху когнитивната функция на 122 здрави възрастни между 65 и 75 години. Субектите трябвало да завършат невропсихологичното изследване, свързано с кристализираната интелигентност.

Били взети кръвни проби за оценка на нивата на лутеин, а учените измерили обема на мозъка на доброволците, използвайки MR изображения.

Фокусът на изследването бил върху части от темпоралния кортекс, тъй като тази област на мозъка е важна за поддържането на кристализираната интелигентност. Резултатите показват, че хората с по-високи нива на лутеин в кръвния серум са постигнали по-добри резултати при тестовете.

Така че не му мислете, а хапвайте редовно храни с лутеин, за да запазите здравето на мозъка си и интелекта си за дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати