Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Австралийски червен лайм - кървавият син на лимона и мандарината

Австралийски червен лайм - кървавият син на лимона и мандарината

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
Австралийски червен лайм - кървавият син на лимона и мандарината
Снимка: Wikipedia

Австралийският червен лайм /Australian blood lime/ е хибриден цитрус, получен от откритото опрашване на цвете на Citrus australasica var. sanguinea, доскоро известен като botanically Microcitrus australasica. Родителят е или Rangpur или Елендале Мандарин, като и двата вида са сами по себе си цитрусови хибриди. Rangpur е вероятно кръстоска между лимон и мандарина, така че понякога се нарича лемандрин. Това е привлекателен плод с много кисел вкус и портокалова кора и плът. Еллендале произхожда от Бундаберг, Куинсланд, Австралия. Плодовете Елендале Мандарин са оранжеви, с висока захарност, както и киселинно съдържание, което им придава богат сладък и остър аромат.

При правилните условия дървото произвежда кърваво червен плод на изправен храст или малко дърво, обикновено с височина от 2 до 3 м и ширина 2 м. Има тъмни лъскаво-зелени листа и лилаво-червени жилки. Овалните листа са с дължина приблизително 25 до 35 мм, с широчина 15 мм, с леко назъбени ръбове, къси, твърди, тънки шипове (които могат да увредят плодовете) се намират в листата.

Плодовете узряват през зимата, имат овална форма и обикновено са с дължина от 30 до 50 мм, с широчина от 20 до 30 мм. Цветът на кожата може да варира от златно, с червени петна, до интензивно кървавочервено.

Семената са малки и плътни. Сокът, изцеден от плода, има остър и чист аромат.

Подобно на всички цитрусови плодове, Австралийският червен лайм предпочита дълбока, свободно дренирана, добре компостирана почва. Храстите растат както на непряка слънчева светлина, също така могат да се отглеждат и на пълна, целодневна слънчева светлина. Малко кисела почва, редовно поливане и подслон от изсушаващите ветрове значително подобряват производителността.

Можете да засадите кървави лимони по всяко време на годината.

Тези плодове са хранителни, имат много високо съдържание на витамин С и високи нива на антоцианин, но все още не са открити пълните потенциални ползи за здравето.

Червения лайм е сравнително кисел като лимон, но е отличен, когато се използва в сосове. Те могат да се използват и като съставка за консерви, подправки и напитки или пресни като атрактивна гарнитура за сладки и пикантни ястия.

Кожата често се използва в билкови чайове и за аромат, докато самият плод се използва за производство на джин. Червеният лайм е събрал най-добрите качества на почти всички цитрусови плодове. Идеален е за използване с морски дарове, коктейли, десерти, суши. Готвачи и изследователи от цял ​​свят продължават да експериментират с тях, така че много други приложения ще бъдат намерени за в бъдеще.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати