Любопитни факти и съвети за пиенето на саке

наливане на саке

Саке е японско оризово вино, което се произвежда по време на процеса на варене чрез ферментиране на ориз, при което нишестето се превръща в захар, а след това и в алкохол. Съдържанието на алкохол в саке обикновено варира от 14% до 16%, с изключение на сорта "genshu", който има по-високо съдържание на алкохол - от 18% до 20%.

На японски терминът "саке" се отнася до всички алкохолни напитки, не само за това, което познаваме. Така че съществуват наистина много и разнообразни видове, като например:

1. Амазаке - традиционен, сладък и с ниско съдържание на алкохол вариант;

2. Кошу - това е саке отлежало толкова, че е получило сладък, почти меден вкус и жълт оттенък;

3. Курошу - направено е от кафяв ориз, а вкусът му прилича повече на китайско оризово вино;

4. Намазаке - непастьоризирано саке, което изисква да бъде съхранявано в хладилник.

Саке или "готварско саке" се произвежда по подобен начин, но това за готвене има по-ниско съдържание на алкохол и му е добавена сол. Саке най-често се консумира като аперитив в компанията на леки предястия като сашими (сурова риба). Почти никога не се консумира по време на основно хранене.

Тази напитка и до днес се свързва с официални поводи, като сватби например. В този случай за японците символизира единството на двете семейства.

В модерните напитки също се използва саке, най-вече като част от коктейли, например сакетини, саке мохито, свадка, саке джимлет и много други.

саке

Японското саке обикновено се продава в големи бутилки, но се разлива в малки съдове или керамични колби, известни като токури.

Другите стилове на чашите за пиене включват популярната дървена кутия, известна на японски като "масу" или другия вариант чаша, която всъщност прилича на плоска чиния и често се използва при по-официални тържества.

Саке може да се сервира горещо, студено или на стайна температура. Обикновено това зависи от предпочитанията на пиячите, вида на саке, който се ползва и сезона. Често е предпочитано горещо саке при по-студено време, а в по-горещо се предпочита охладеното саке.

Трикове на търговците включват сервиране на по-нискокачествени видове саке горещи, за да замаскират вкуса. Обикновено висококачественото саке се сервира на стайна температура. Подходящият етикет за изпиване на саке има много нюанси, с които човек трябва да бъде наясно.

Винаги пълнете чашите на другите и никога вашата. Най-добре е след като налеете на другите някой друг да налее на вас. Ако пиете саке по време на работна среща трябва да наливате по ред на старшинството.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти