gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на сандвича

История на сандвича

Сандвичи
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

За много хора по света денят започва с вкусен сандвич. Запитвали ли сте се кога и как сандвичът се е появил и кой ли е неговият създател?

Версиите са много... Според някои исторически източници изобретателят на сандвича е равинът Хилел Старши, който живял през I век преди Христа. По време на Пасха той ядял тънки питки, намазани със смес от счукани ядки, настъргани ябълки и подправки.

Кулинарните историци, изследвали историята на разновидността на сандвича, хамбургера, пък считат, че неговият произход е свързан с монголския император Чингис Хан (XII в.). Според други сандвичът в Европа се е появил през Средновековието, когато хората рядко използвали чинии. Вместо тях върху филии хляб те поставяли варено или печено месо.

Пастет

Има и други изследователи, които виждат първия хот-дог в известното произведение на Омир "Одисея", в което неясно се споменават някакви наденички.

За най-достоверната теория за произода на сандвича се счита тази, свързано с Просвещението. Първото официално споменаване на сандвича със собственото му име е от 1762 г. Английският историк Едуард Гибън описва как лондонски консерватори се събирали в известния клуб "The cocoa three" и ядяли сандвичи, пиели пунш и говорели за бизнес и политика.

Името на сандвича се свързва с Джон Монтегю (1719-1792 г.). Ментегю бил граф на областта Сандвич и първи лорд на Адмиралтейството. Графът бил страстен картоиграч и имал навика да не става от масата с часове.

Фас Фууд

Захласнат по комара, той нямал време да се храни и карал готвачите си да му носят препечени филии с говеждо месо между тях. Така похапвал, без да прекъсва играта си.

Според един биографите на графа обаче той бил изключително зает не с игрите на карти, а с държавни дела и заради тях измислил филиите, с които се хранел от своето писалище.

Благодарение на своето откритие граф Джон Монтегю успява да влезе в световната кулинарна история. Благородникът от областта Сандвич бил член на английския парламент и взел активно участие в подготовката на околосветската експедиция на капитан Кук през 1778 г.

След като експедицията открила Хавайските острови в Тихия океан, първоначално ги нарекли Сандвичеви острови в чест на лорд Сандвич.

Ето и някои рецепти за сандвичи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
моника
моника
16.01.2014 14:19
Уууалллллл
0
0
Рената
Рената
08.02.2011 19:25
Аз казах, че искам превода на английски.
0
0