Ето какво ще стане с обществото, ако всички станат вегани

Вегани

Ако цялото земно население премине към веганството, това ще има отрицателен ефект върху общественото здраве, сочи ново проучване. Според данните, публикувани от Американската национална академия на науките, веганството на индивидуално ниво е възможно, но не и за обществото като цяло.

Изследователите се стремяха да проучат въздействието на месната индустрия върху емисиите на парникови газове и искаха да разберат какво ще се случи, ако всички хора приемат вегетарианска диета.

Учените установили, че ако всички животни бъдат премахнати от планетата, количеството храна, с която разполагат хората, ще се увеличи с 23%. Това е така, защото зърната, които понастоящем се използват за хранене на животни, могат да бъдат консумирани от хора.

Това би довело до увеличаване на предлагането на някои важни хранителни вещества, включително въглехидрати, мед, магнезий и цистеин. В действителност ще има повече от нуждите на населението.

Веганска диета

Обаче доставката на някои важни хранителни вещества, които сега получаваме от животински продукти, ще намалее, включително калций, витамини А и D, В12, арахидонични, ейкозапентаенови и докозахексаенови мастни киселини. И някои от тези хранителни вещества са свързани с намален риск от сърдечни заболявания, визуално и когнитивно развитие при кърмачета и зрителна острота.

Някои от тези хранителни вещества могат да се набавят и от растенията или добавки, но качественото снабдяване с нужните витамини и минерали, от които тялото да възприеме и извлече ползи, става основно след консумацията на храна.

Учените признават, че здравословно живеене във веганска диета е възможно на индивидуално ниво. Но смятат, че ще бъде трудно дори и невъзможно да се разпространи сред цялото общество. Основна причина за това е, че не всеки организъм е способен да извлече нужните му вещества от растенията и добавките. Превръщането на обществото във вегани ще доведе до множество нови заболявания сред населението и дори глад и безредици.

Хранителни вещества

Учените препоръчват увеличаване на приема на растителни продукти, но в никакъв случай да не се избягва месото.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати