Молекулярна кулинария: Пяна от магданоз или пясък от шоколад?

Молекулярна кухня

С всяка измината година изкуството на готвенето се развива много бързо. Днес много от кухните на ресторантите могат да съперничат на биологични и химични лаборатории.

Молекулярната кулинария възниква, когато готвачи и учени знаят много за физичните закони. Могат да съхранят храната, да приготвят перфектни ястия без усилия и да променят агрегатното състояние на много деликатеси. В един ресторант може да си поръчате джин с тоник и да си го нарежете с нож и вилица. В една чиния на пластове могат да ви сервират яйца на очи, телешко варено и пиле с ориз.

Френския учен Ерве Тис намира пресечната точка между кулинария, химия и физика. Разгражда храната на молекули и прави опити със състава им. Неговите ученици са главни готвачи и собственици на един от най-престижните ресторанти в цял свят.

Далеч сме от мисълта, че молекулярната кулинария ще стане ваше ежедневие. Хората днес са заинтересовани от детайлите в храната - с един пасатор да може да се приготвят различни текстури като пяна, хайвер, спагети и какво ли не от най неочаквани продукти.

Молекулярна кухня

В домашни условия със специален уред /молекулярен сет/ от 45 лв. може да изпробвате тази молекулярна кулинария. В него има по малко от всички основни продукти за експеримента - агар, калций, лецитин, алгинат, малтодекстрин и гелбургер. Звучи много сложно и доста химично, но това са напълно безвредни и извлечени от природата хранителни продукти. Има си упътване за употреба на лесен и разбираем език.

Всеки любител кулинар може да повиши уменията си и да направи презентация на ястията си. Може да приготвите пяна от магданоз, хайвер от балсамов оцет, спагети от супа, пясък от шоколад или гел от моркови.

Молекулярна кулинария

Опитайте и вие в домашната си кухня да преоткриете кулинарията - ще повишите уменията си до степен на най-модерен шеф готвач. Ще се забавлявате, докато гответе, защото готвенето може да е забавно, а не досадно задължение!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати