Разхищение! Американците са изхвърлили над 70 тона годна за консумация храна

Разхищение на храна
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Около 72 тона годни за консумация хранителни продукти са изхвърли американците в рамките на една година. Неупотребената храна се равнява на 165 милиарда долара, показва изследване на университета Харвард.

Според Съвета за защита на природните ресурси в САЩ до подобно безпрецедентно изхвърляне на хранителни продукти в страната се е стигнало заради неправилната маркировка на стоките.

Експертите твърдят, че маркировката по-голяма част от продуктите е била неразбирана и по тази причина 80% от американците са се объркали при разчитането на етикети и са изхвърлили година за консумация храна.

Хранителни продукти

Световни компании за производство на храни и напитки обаче се надяват до 2015 година разхищението на храна да намалее наполовина. Предвижда се въвеждане на обществени регулации, така че храната да се използва по-ефективно.

Преди година в Ню Йорк се състоя Форум за потребителските стоки (CGF), в чиято мрежа са включени около 400 търговци, производители и други участници на пазара от общо 70 страни с комбинирани продажби от 2.5 трилиона евро.

През 2016 година те очертаха общи механизми за наблюдение на потреблението на храна, а докладите им ще бъдат обявени публично в края на тази година.

Храни

Системата цели да бъде намалена загубата на храна в производителния процес, както и да се намали количеството на изхвърлени хранителни продукти, останали по складовете.

Трагично е, че около 2 милиона тона храна, произведена в различни части на света, е загубена или изхвърлена, без изобщо да достигне до нечия чиния, заяви Пол Полман, главният изпълнителен директор на Unilever, цитиран от агенция Ройтерс.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати