Добра новина! Броят на деца с наднормено тегло у нас е намалял

Здравословно хранене

Броят на децата с наднормено тегло в България е около 30 процента, което е по-малко в сравнение с изследванията от последните години, заяви доктор Веселка Дулева, национален консултант към министерството на здравеопазването.

На кръгла маса, провела се на тема Здравословно хранене, експертът заяви още, че малчуганите страдащи от затлъстяване у нас, са между 12 и 15%.

Според данните на Световната здравна организация едно от всеки три деца в Европа има проблеми с излишните килограми. Подобна е и ситуацията в България.

От 1997 година насам са проведени общо 13 национални проучвания. Те са събирали информация относно хранителния режим на българите и отражението му върху теглото. Изследванията показват, че за последната годината резултатите са се подобрили.

За периода между 1998 година и 2008 година имахме двойно увеличение при затлъстяването на децата, като от наднормено тегло страдаха дори 5-годишните. От 2008 до 2013 година е имало задържане на тази негативна тенденция, отбелязва доктор Дулева.

Хранене на детето

Изводите обаче са, че от 2016 година малчуганите у нас се хранят по-здравословно и това се отразява положително на теглото им.

На кръглата маса родители помолиха експерта за коментар относно закуските, които се сервират на децата им, доктор Веселка Дулева отговори, че тези храни не са били консултирани с Министерството на здравеопазването, понеже са по програма на МОН.

По думи на специалиста има 3 утвърдени национални наредби за здравословно хранене – за детски градини, детски ясли и училища. В тях са вписани критериите и са предложени над 400 рецепти, в които количествата на сол, захар и мазнини са ограничени.

Във всяка рецепта са изчислени точното количество на белтъци, въглехидрати, витамини и минерали, които са важни за храненето на децата.

Обсъжда се и съставянето на идентификационно лого, което да показва до колко е здравословен един продукт според тези параметри.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати